International Push Hands Forum: Studios, Meetings Hannover Berlin 2022, 2023

Добредојдовте на нашиот меѓународен форум за Таи Чи Чуан и Чигонг - бараме контакти, размени и состаноци Mail

Таи Чи (Таиџиукан) и Чигонг во Македонија

Нашиот меѓународен форум за Јанг Ченгфу Таи Чи и Чигонг претставува кинески здравствени вежби

Yang-Chengfu-Tai-Chi

 

Ние сме група која практикува Таи Чи Чуан (Taijiquan) и Чигонг во Германија. Меѓу нив се луѓе од повеќе од 40 земји. Можеби оваа веб-страница е онлајн форум за кинески вежби од здравје, медитација, боречки вештини. Бараме контакти, размени и состаноци. Секој е добредојден да се поврзе со оваа веб-страница, било како организација / асоцијација, училиште / центар, наставник / студент, па дури и рекламни компании за нивните производи. Погледнете подолу.

 

 

  

1. Таи Чи (Таиџикуан) и Чигонг

Таи Чи и Чигонг имаат многу сличности. И двајцата се релаксираат и ослободуваат и физички и ментално. Правилно извршена, бавните движења ја зголемуваат виталноста. Позитивните здравствени ефекти се научно докажани од многу долгогодишни научни студии. Не ви е потребна опрема - само удобна облека.

1. 1. Таи Чи (Таиџикуан)

Таи Чи Чуан значи "боречки вештини според највисокиот принцип". Донесува забава и е здраво! Оваа холистичка промоција на здравјето доаѓа од кинеските боречки вештини и таоистичката медитација. Нашата група практикува "Долга форма со 37 позиции", како што ја подучува Таи Чи мајстор Јанг Ченгу (1883-1936, 3-та генерација Јанг семејство). На видеото можете да го видите неговиот син Јанг Жендуо во Хамбург (Германија). Оваа форма не е "традиционален Таи Чи", бидејќи мајсторот прилагодени на оригиналот, традиционалната форма на Јанг семејство во 1930 година од страна на поедноставувањата од тоа време). Сепак, тоа не е модерна форма, како што е скратената "Пекиншка форма", развиена од кинеската влада, со 24 позиции (слики). Друга многу позната форма е кратката форма на Ченг Манчинг (Женг Манкинг). Исто така, вклучува 37 позиции, но сите повторувања се изоставени.

1.2. Чигонг

Чигонг значи "обука на животна сила". Таа е многу постара од тај чи. Чигонг техники се изолирани единечни вежби, додека тај чи е фиксен секвенца на движења. Ова го прави Чигонг генерално полесно да се научи. Исто така, постојат статични вежби во Цигун без движење (постојано посредување). Ние го практикуваме "здравјето Чигонг". Тука спаѓаат "Бадуанџин" и "Јиџињинг". На видеото можете да го видите Чигонг шампионот Чен Меисианг. Нашата програма исто така вклучува и многу дополнителни вежби (Шаолин Чигонг, Тивок Чигонг, Хард Чигонг).

 

1.3.  Tuishou / Push Hands: Push-Hands-Forum, Meetings Hannover, Berlin 2022, 2023

 

 

 


2. Настава / курсеви / самостојно учење / образование

Кинеските здравствени вежби можат да се практикуваат сами, како и во групата. Кога практикувате, се обидува постојано да се подобрува. Затоа треба да обрнете внимание на секој детал. Многу наставници, исто така, го продолжуваат своето образование на курсеви.

2.1. Групи и датуми

Ние би биле среќни да добиваме ажурирани информации за групи кои тренираат Таи Чи и Чигонг. Среќни сме да објавуваме датуми за семинари и курсеви низ цела Македонија. Дури и ако барате контакти, треба редовно да ја посетите оваа веб-страница.

2.2. Самостојно учење / бесплатни лекции

Високо препорачливо е самостојно учење (бесплатни лекции на видео страницата). Во моментов има домашна студија само на германски јазик. Ние, исто така, ја започнавме нашата обука за наставници дома, пред да завршиме интензивни недели. На централната веб-страница "www.tai-chi-dvds.de" има повеќе од 50 часови за бесплатно симнување. Можете исто така да ги купите ДВД-а.

2.3. Обука на наставници за Таи Чи и Чигонг

Yang Chengfu Taijiquan certification DTB GermanyЈанг Ченг Фу чуан сертификација DTB GermanyWir во Германија имаат завршено сите исти обука на наставниците во Таи Чи Чигонг организација "германски Taichi асоцијација -. Чадор организација за Taichi и Чигонг" Вие исто така може да станете наставник и да предавате со поддршка на германската чадор организација. Лекцијата, сепак, е на германски јазик. По обуката за наставници ќе бидете претставени на оваа веб-страница. Прво учиш со ДВД-а дома. Сертификатот за наставник се добива по 4 интензивни недели (од понеделник до петок со вкупно 220 часа). Се изведува на секои три месеци неделно - но само во Германија. Испитите се доброволни. Исто така, постојат интернет лекции со Skype.

 

 

 

 

 

 

 

 3. Видеа на YouTube

На YouTube објавуваме се повеќе и повеќе видеа. За учење дома, постојат лекции за бројни предмети. Исто така, видеа за практикување во нашите групи:  Yang Chengfu Tai Chi und Qigong: Kostenlose Lehr-Videos

 

Yang Chengfu Yang Chengfu TaijiquanYang Chengfu Taijiquan Yang Chengfu Partner

 

 

 

 

 

 4. Организации / здруженија / здруженија во Македонија

Се повеќе и повеќе наставници се здружуваат во организациите - добар развој за квалитет, стандарди и транспарентност. Има ли здружение за Таи Чи и Чигонг во Македонија? Нашата група би сакала да работи со здруженија. Исто така може да организираме заеднички активности со здружението во Германија - Како заедничко членство и сертификација на наставници низ цела Европа.

Europe: EU-Certification for Yang Chengfu Tai Chi Centers *

Practical Guide for Instruction and Quality Management: Yang-Chengfu-Tai-Chi The German "QUALITÄTSGEMEINSCHAFT TAI CHI ZENTRUM" offers advice for Yang-stylists all over Europe when dealing with the vague and ambiguous term "Yang Chengfu Taijiquan Center". The ambitious goal of EU-Certification is the implementation of uniform standards. They are useful for transparency and suitable for all schools which refer to themselves as "Yang Chengfu Tai Chi Chuan Center" - whether or not they are members of Grandmasters Yang Zhenduo´s / Yang Jun´s "International Yang Style Taijiquan Association" AKA "International Yang Family Taijiquan Association" based in Seattle USA. DTB approved experts for Yang-Chengfu-Taijiquan of our community offer assistance for EU-Certification / Center Ranking all over Europe. This also goes for Grandmaster Yang Juns´s Yang Chengfu Centers, Affiliates, Center Directors and Certified Instructors. All of them are welcome: FAQ Yang Chengfu Tai Chi Chuan Center.

EU-Zertifizierung: Sektion Deutschland

Mitglieder aller Vereinigungen, die dem DTB-Zentralverband angeschlossen sind, sind herzlich eingeladen am Projekt "EU-Zertifizierung" mitarbeiten im Bereich Yang-Chengfu-Center. Die Maßnahme betrifft Stilrichtungen und Organisationen des Yang-Taiji-Quan: Yang-Chengfu-Tai-Chi-Chuan Center. Eingearbeitet sind die Vorgaben für Lizenzverlängerung im Bereich Tobin E. Threadgill / Shindo Yoshin Ryu Jujutsu.

Shindo Yoshin Ryu Jujutsu von Kaisho Toby Threadgill

TSYR-Research: Shindo Yoshin Ryu / Toby Threadgill / Nairiki

 

 

 

 

5. Контакт / размена / наставник / курсеви / Линкови за Македонија

Здраво, нашата Tai Chi група ви нуди размена на линкови со вашата веб-страница. Вашата врска ќе се појави на дното на оваа страница. Ве молиме да вклучите линк до оваа веб-страница www.yang-chengfu-tai-chi.net/. Ве молиме напишете на англиски, германски или француски на  info@yang-chengfu-tai-chi.net.

 

Еве некои од нашите наставници

 

Angela, Yang-Chengfu-Taiji Gisela, Yang-Chengfu-Taiji   Ralf, Yang-Chengfu-Taiji Sarva, Yang-Chengfu-Taiji    Eike, Yang-Chengfu-Taiji Isabelle, Yang-Chengfu-Taiji  Volker, Yang-Chengfu-Taiji

 

 

 

 

 

www.tai-chi-qigong-verband.de/

Tai-Chi-Verband bietet deutschland-weite Lehrer-Ausbildungen

 

  Datenschutz  © 2011. © 2011. Impressum: Qigong-Dachverband Deutschland e. V. Vorstand Ralf Knabe, Friedrich-Ebert-Str. 23a, 41539 Dormagen.

* Distanzierung Lineage-Mandat / Verifikation / Autorisierung: Wir gehören nicht zu den "Yang-Chengfu-Tai-Chi-Chuan-Centern" der "International Association in Seattle". Unsere Lehrer sind anerkannt und einschlägig ausgewiesen. Die richtige Schule finden? Mail:  info@yang-chengfu-tai-chi.net